Moderni restoran za radne ljude i dobar izbor za večernji izlazak

Novootvorenu senzaciju na istoku Zagreba obišao je i legendarni Gordan Zečić iz Dobre hrane te dao svoj osvrt na restoran Matrix. Tekst ovdje prenosimo u cijelosti, a dostupan je i na linku.

Smješten u prizemlju Matrix Office Parka, svojevrsnog produžetka poslovne zone koncentrirane malo sjevernije, na Radničkoj cesti, ovaj restoran ponajprije funkcionira kao mjesto za ručak zaposlenih u obližnjim uredima. A njih je samo u ovom poslovnom kompleksu 1800. Sukladno tome, restoran ima stotinjak sjedećih mjesta. Za večeru, broj stolova se reducira i tada Matrix postaje ugodno mjesto za večernji izlazak, pa se, iako postoji tek dva mjeseca i unatoč tome što je bliže industrijskoj zoni nego centru grada, već nametnuo kao restoran koji vrijedi posjetiti. Preporuke se brzo šire, a gosti se rado vraćaju.

Glavni chef je 26-godišnji Marko Jantolek, koji se profesionalno oblikovao kod Gorana Kočiša u Noelu, a potom je radio kao sous chef u Pod zidom. Već je na prvi pogled, po tanjurima koje vam ovdje serviraju, jasno kako je ovu priliku shvatio vrlo ozbiljno. Njegove su zvijezde Daniel Humm i Alain Passard, što znači da stremi čistim, sezonskim okusima. Meni uključuje jednostavna, ali vrlo moderna, promišljena jela u kojima ćete uživati i koja će vas zasititi i pripremiti za ostatak radnog dana.

Naglasak je na pomno biranim raznovrsnim domaćim namirnicama: piletina je iz slobodnog uzgoja, pačetina iz eko uzgajališta u Podravini, svinjetina je uvijek meso crne svinje, plavoperu tunu nabavljaju od Gotovine, povrće iz vrtova u okolici Zagreba. Ništa se ne kupuje na tržnicama i u tržnim centrima, OPG-i su im prvi izbor i glavni izvor za nabavu namirnica. Sami peku tri vrste kruha od vlastitog startera, koji po želji poslužuju s maslacem s karameliziranim lukom ili kajmakom s vlascem. Sve su cijene vrlo pristupačne, jedino “troznamenkasto” jelo na meniju odležani je ramstek za dvije osobe.

Za ručak, uz à la carte, možete birati između dva gableca – taj dan to je bio wok od domaće piletine i rižoto sa šumskim gljivama, oba jela po pedesetak kuna.

Dobar primjer tanjura za ručak i chefove kreacije: Kumparička sir i cikla. Ručno rađena tjestenina, punjena sifonom kozjeg sira s Kumparičke, na kremi od cikle, s ukiseljenom ciklom i mikro rikulom te naribanim sirom povrh svega. Nakon tog lijepog jela gost će dobiti i mali desert: dvije kriške sira poslužene uz divan karamel od kozjeg mlijeka – naravno, sa Stancije Kumparička. Sve skupa – 79 kuna.

Za večeru: à la carte ili prepuštanje chefu – pet, šest sljedova uz još nekoliko poklona iz kuhinje, za što se s povjerenjem odlučuje sve više gostiju. Voditeljica restorana Manuela Maras svoje je iskustvo i poznavanje vinske scene demonstrirala vinskom listom sa 90 butelja, s omjerom domaćih i stranih etiketa 90:10. Zastupljene su sve hrvatske vinske regije s najboljim primjercima najvažnijih vinarija, a većina se toči na čaše. Matrix je moderan restoran za zaposlene ljude koji pažljivo biraju što će ručati, i najbolja moguća vrijednost za novac: iz njega izlazite siti i zadovoljni, i znate da ćete idući put povesti još nekoga. Iako rade tek odnedavno, i na rubu su grada, pametno je rezervirati stol.