Slavonska vinska priča ekskluzivno u Matrixu

Novu liniju Apolitico vina u naredna četiri tjedna možete probati samo u Matrixu!

Čaruga, Maestoso te crni i bijeli Anđeo s greškom glavni su protagonisti vinske priče o Slavoniji iz mlade virovitičke boutique vinarije Apolitico, koje u naredna četiri tjedna ekskluzivno možete naručiti u restoranu Matrix.

Neobična imena vina povezana su s gradom Viroviticom i Slavonijom, a krase ih fine voćne note, pitkost i interesantne boje, dok su nazivi pomno birani da istaknu karakter svakog. Za dizajn etikete i kutija zaslužan je dizajn Studija Octopuss, a maštoviti crteži djelo su zagrebačko-virovitičkog strip crtača Davora Schunga.

U proizvodnji i kreaciji vina prava zvijezda u Tolušićevom timu je enologinja Ivana Nemet, koja je prihvatila ni malo laku ulogu izgradnje ove priče iz temelja, a eksperimentima i kombinacijom tehnika dobiva rezultate koji publiku ostavljaju bez daha, a vinariju Apolitico brzinom munje plasira na vinske liste svih boljih ugostiteljskih objekata.

Čaruga

Ova kupaža Cabernet Sauvignona (50%) i Merlota (50%) duboke je, rubinsko crvene boje, a izražene su voćne arome crvenog i crnog voća, posebno višnje, ribizla i borovnice, ali i suhe šljive. Vino je ime dobilo po legendarnom slavonskom odmetniku Čarugi, za kojeg Tolušić i sam kaže kako nije bilo oličenje dobrote, ali je Slavonski Robin Hood ipak na ponos Slavoncima.

Čaruga je drsko i bezobrazno vino – pravo razbojničko – kakav je bio i Čaruga, pa takav naziv potpuno komplimentira ovoj butelji.

Maestoso

Maestoso Dido bio je pastuh kojim je početkom 18. stoljeća u Hrvatskoj počela priča o lipicancima u Slavoniji, čiji temperament karakterizira ovaj Chardonnay koji svojim dimnim notama i snažnim, kompleksnim okusom odskače od uobičajene ponude Chardonnaya.

Dobiven sur lie metodom, Maestosa krasi kompleksan miris kojim dominiraju orašasti plodovi, s natruhom zrelih voćki, smokvi i zrele breskve. Alkohol je nenametljiv i diskretan, a okus dugo traje u ustima.

Anđeo s greškom bijeli

Osvježavajuća kombinacija Graševine (90%) i Chardonnaya (10%) najprije je dvadesetak dana macerirana i fermentirana u amfori, a potom je 12 mjeseci odležalo u hrastovoj barrique bačvi. Kao i crna varijanta ovog vina, svoje ime duguje albumu grupe Vatra i njegovom frontmenu Ivanu Dečaku, s kojim je, kako Tolušić kaže, u istoj ulici prolazio cijelu rock’n’roll priču kroz odrastanje.

Bijelim Anđelom s greškom dominira voćnost, jabuke i kruške s limunksim notama, a na okusu je ugodno, meko suho vino s ugodnim slasnim završetkom.

Anđeo s greškom crni

Druga kreacija iz amfore u novoj liniji Apolitica je kupaža Cabernet Sauvignona, Merlota, Frankovke i Cabernet Franca. Čak su četiri amfore bile korištene za proizvodnju ovog mekanog, zrelog, ozbiljnog crnog vina. Nakon završene maceracije i fermenacije, napravljen je blend koji je ponovno vraćen u amforu gdje je vino dobilo svoj finalni okus.

Izražene su voćne arome crvenog i crnog voća, a okusom je vrlo pitko, ugodno i harmonično vino. 

Vinsku priču o Slavoniji možete probati ekskluzivno u Matrixu, a za one koji doživljaj ovih vrhunskih vina žele imati i kod kuće, samo kod nas moguće je i kupiti butelju to go po promotivnim cijenama.